Drempels

Scholenproject

Kinderen maken kennis met mensen met een handicap

Scholenproject “Drempels” is in oktober 2003 van start gegaan. Het is een voorlichtingsochtend voor de groepen 7 van de basisscholen binnen onze gemeente. Binnen onze gemeente hebben we 10 basisscholen. Gemiddeld maken 300 leerlingen per schooljaar deze ochtend mee. De reacties zijn tot nu toe zeer positief en de aanmeldingen zijn dan ook in september/ oktober elk jaar weer rond.

De ochtend bestaat uit twee delen. Voor de pauze het theoriegedeelte, na de pauze het ervaringscircuit.
Tijdens het theoriegedeelte wordt eerst uitgelegd wie het gehandicaptenplatform is en wat zij doet voor de mensen met een beperking in onze gemeente. Daarna wordt er een film getoond die laat zien hoe belangrijk het is dat de openbare ruimte toegankelijk is en blijft. Na de film vertellen twee ervaringsdeskundigen over hun handicap en vooral wat zij allemaal nog wel kunnen en willen mits de openbare gebouwen en ruimten maar toegankelijk zijn. Ook de bejegening is erg belangrijk.

Tijdens het ervaringscircuit merken zij dat dankzij de hulpmiddelen (rolstoel, verlaagde stoepjes, blindenstok, enz.) mensen met een beperking gewoon mee kunnen doen met de maatschappij. En dat ook zij nu al een steentje bij kunnen dragen door bijvoorbeeld hun fiets niet midden op de stoep te zetten.

Aan het einde van de ochtend is het de bedoeling dat de leerlingen geleerd hebben dat mensen met een handicap niet veel anders zijn dan zij. Dat het ook mensen/kinderen zijn die graag naar school willen, later willen werken, hoe zij zichzelf persoonlijk verzorgen en dat zij ook graag uitgaan, sporten, filmpje pikken enz.

De scholen

 

De volgende scholen worden 1 keer per jaar bezocht:

  • Openbare basisschool Den Bussel
  • Openbare basisschool De Start
  • Openbare basisschool De Touwladder
  • R.K. Basisschool De Kinderboom
  • R.K. Basisschool De Blokkendoos
  • R.K. Basisschool De Lage Weijkens
  • R.K. Basisschool De Vaert
  • R.K. Basisschool de Berk

Reacties

Video

Over drempels

Foto

Foto impressie van een bezoek aan een school in 2015