Toegankelijke wandelroutes

Help de hulpdiensten
30/05/2018
Plan Els II
05/06/2018

In de regio Midden-Brabant wordt gewerkt aan de aanleg van een wandelknooppuntennetwerk. In het netwerk worden ca. 550 km. aan wandelpaden opgenomen waarmee de wandelaar zelf heel makkelijk zijn route uit kan zetten, naar gelang afstand en gebied. Het netwerk wordt aangelegd in de gemeenten Tilburg, Gilze en Rijen, Dongen, Loon op Zand, Waalwijk en Heusden en zal aansluiten bij de (reeds aangelegde of in ontwikkeling zijnde) netwerken in de Loonse Drunense Duinen, Het Groene Woud, Het Land van de Hilver en West-Brabant.

Naast de bewegwijzerde routes, zullen er ook vier wandelkaarten en vier thematische gidsjes worden uitgegeven. Hiermee kan de wandelaar makkelijk zijn route volgen. In de themagidsjes zullen elk ca. 15 thematische wandelroutes worden opgenomen en (minimaal) één wandelroute die toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. Deze wandelroutes lopen geheel over het wandelknooppuntennetwerk, afwijkingen hiervan zijn helaas niet mogelijk.

De Regio-VVV Meierij en Noordoost-Brabant is benaderd om de vier themagidsjes te realiseren. Hun taak bestaat uit het vergaren van informatie over de themaroutes (waarvan er al een groot aantal zijn bepaald), het vergaren van beeldmateriaal en het uitzetten van de wandelroutes voor mensen met een functiebeperking. Hun expertise over routes is groot, echter voor die laatste doelgroep ontbreekt bij hen de specifieke kennis over kwaliteitseisen van de route. Daarom hebben zij o.a. onze hulp gevraagd in de ontwikkeling van de (minimaal) vier thematische wandelroutes voor mensen met een functiebeperking.

Er werd gevraagd of wij, samen met de reeds geformeerde werkgroepen en de Regio-VVV, de routes wilden bepalen van de themaroutes, de toegankelijkheid van de routes in het veld wilden controleren en beschrijvingen wilden geven van de wandelroutes voor publicatie in de themaboekjes. Het gehandicaptenplatform besloot (gezien de omvangrijke opdracht en de krappe tijdsplanning die gegeven werd) om alleen punt 2 uit te kunnen voeren.

Op een warme zondagmiddag is een van onze vrijwilligers met partner één van de routes gaan “lopen”. Dit werd Het Plakkeven ten westen van Loon op Zand. U begrijpt na het zien van de foto’s dat er nog heel wat werk verzet moet worden willen er vier van de zestig themaroutes, toegankelijk gemaakt worden. Het was voor onze vrijwilliger namelijk afzien maar hopelijk is het niet voor niets geweest en is het in de toekomst mogelijk om ook over een van de themaroutes te “wandelen”.

Bij navraag blijkt dat er géén volledig rolstoelvriendelijke wandelroutes in de omgeving van Loon op Zand gerealiseerd zijn. Wel is er een wandelroutekaart waarop te zien is welke wegen er verhard of onverhard zijn. Maar of deze wegen dan ook egaal zijn is niet duidelijk. Los grind valt namelijk ook onder verhard. Om er aan te denken toegankelijke routes te maken was al een heel pluspunt.

Jammer dat het dan niet daadwerkelijk wordt doorgezet.